STEVIA (boek)
Het natuurlijke alternatief voor suiker en kunstmatige voedingsstoffen

Stevia Boek

Stevia is een plantje met extreem zoete blaadjes dat o.a. in Zuid-Amerika groeit. Sinds 2011 is het ook in de Europese Unie toegestaan als voedingsmiddel. Daarbuiten was het al langer bekend en in gebruik als natuurlijk alternatief voor suiker en aspartaam. Het is de enige zoetstof zonder calorieën en bijwerkingen en bevat zelfs tal van mineralen en vitaminen die het immuunsysteem versterken.

Stevia, het gezonde zoete alternatief voor ‘het witte vergif’ suiker, wordt nu ook in Nederland geteeld en is door de wereldwijde Slow Food-beweging uitgeroepen tot `landbouwkundig cultuurerfgoed’. Het geldt als remedie bij uitstek tegen tal van zogeheten welvaartsziekten zoals suikerziekte, gedragsproblemen en psychische ongemakken. Voedingsautoriteit en auteur van Stevia, Barbara Simonsohn, slaagt er in minder dan 150 glasheldere bladzijden in om stevia van alle kanten te belichten. Ze geeft tips voor zelfkweek, gebruik als gezondheidsbevorderaar en schoonheidsproduct en smakelijke, handzame recepten voor jong en oud. 

RECEPT: Ovenschotel met zoete aardappelen

  • 3 grote zoete aardappelen of topinamboerknollen (oftewel aardperen, onze inheemse `zoete’ aardappelen).
  • Kook deze gaar in water met zout, giet af en pureer.
  • Meng de puree met 1 eetlepel gesmolten boter,
  • ½ theelepel steviapoeder,
  • 2 geklutste eieren,
  • 1 theelepel vanillepoeder,
  • een snufje zout en 1 kop opgewarmde soja- of rijstmelk.

Doe de puree in een ovenschaal en bak gedurende ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden. Houd de puree goed in de gaten, ze is te lekker om aan te laten branden!

Lees meer
Geen reviews gevonden
Bezorginformatie
Veelgestelde vragen